Doi absolvenți ai ȘSAJ, printre câștigătorii concursului pentru cea mai bună investigație jurnalistică

Anastasia Cucuruz și Ghenadie Brega, absolvenți ai promoției 2014-2015, au devenit câștigători ai Premiului de gradul III la Concursul pentru cea mai bună investigație jurnalistică pe teme de corupție. Premiul a fost acordat  pentru articolul „(In)dependența de gaze a Republicii Moldova și Ucrainei”, realizat în colaborare cu jurnalista Elena Cernîșova din Ucraina.

Anastasia Cucuruz lucrează, în prezent, în calitate de PR & Communications Manager la Centrul Internațional „La Strada”. Încă fiind studentă la Școala de  Studii Avansate în Jurnalism, Anastasia a colaborat cu Centrul de Investigații Jurnalistice și a scris știri pentru site-ul Politik.md. Ea a fost și reporteră locală pentru Transilvania Regional Business - www.trb.ro, un portal de analize economice din România. Ghenadie Brega este reporter la săptămânalul „Ziarul de Gardă” și freelancer la Centrul de Investigații Jurnalistice.

„Mi-aș fi dorit ca problema despre care am scris să nu existe... Iar dacă, totuși, abuzurile au existat și s-a scris despre ele, corect ar fi să se reacționeze - ceea ce, din păcate, nu s-a întâmplat. Oricum, ca jurnaliști, noi nu vom ceda. O să continuăm să batem în ușă, până aceasta se va deschide”, a spus Anastasia în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor, care a avut loc marți, 13 decembrie.

Concursul pentru cea mai bună investigație jurnalistică a fost organizat în cadrul Proiectului „Consolidarea Funcțiilor de Prevenire și Analiză a CNA”, cu sprijinul PNUD, CNA și al Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. În competiție s-au înscris 15 jurnaliști, cu 42 de materiale publicate în perioada ianuarie - octombrie 2016. Investigațiile vizează fapte de corupție, gestionarea frauduloasă a banilor și patrimoniului public, averi și afaceri nedeclarate etc. Pe lângă diplome, laureații concursului au primit din partea organizatorilor premii de valoare, cum ar fi laptop-uri, camere video și aparate foto performante.